Başvuru Süreci Gayet Kolaydı İdealsas’ın Rehberliğinde Bana Yapacak Pek Bir İş Kalmadı


başvuru süreci gayet kolaydı idealsas’ın rehberliğinde bana yapacak pek bir iş kalmadı

Oğuzcan Gözek

Orada bazen mağdur öğrencilere rastladım; daha çok işleriyle ilgili sorunlar yaşıyorlardı. Sanırım gelmeden önce yeteri kadar bilgi sahibi olmamışlardı...

 

Soru 1: Merhaba Oğuzcan, ilk olarak Work and Travel Programını seçmenizdeki temel sebep neydi, bunu öğrenerek başlayalım röportajımıza?

O.G:En önemli sebep hayat tecrübesi edinmekti. İkinci en önemli sebep İngilizceydi. 

 

Soru 2: Work and Travel Programına katılmadan önce çekinceleriniz var mıydı? Varsa bunlar nelerdi?

O.G:Herkes gibi benim de vardı. Bu endişeler daha çok orada mutlu olup olmayacağım üzerine yoğunlaşmıştı. Ancak ne olursa olsun sonucun benim yararıma olacağını biliyordum.

 

Soru 3: Senin gibi gitmek programa katılmayı düşünen arkadaşlara ışık tutması açısından başvuru sürecinde neler yaşadın? Tecrübelerine dayanarak onlara vereceğin tavsiyeler var mı?

O.G:Başvuru süreci gayet kolaydı. İdealsas’ın rehberliğinde bana yapacak pek bir iş kalmadı. 

 

Soru 4: İdealsas aracılığı ile bu programa katılmış biri olarak, iyi ki İdealsas’ı seçmişim dediğin durumlar oldu mu? Yani orada firmadan dolayı mağdur olmuş öğrencilere rastladınız mı? “W&T programını seçerken firma tercihi sizce ne kadar önemli”

O.G:“İyi ki İdealsas’ı seçmişim” dediğim durum en çok seyahatimden önce işverenle aramdaki sağlıklı iletişimden kaynaklandı. Orada bazen mağdur öğrencilere rastladım; daha çok işleriyle ilgili sorunlar yaşıyorlardı. Sanırım gelmeden önce yeteri kadar bilgi sahibi olmamışlardı. 

 

Soru 5: İngilizcen gitmeden önce ne seviyedeydi, gidip-geldikten sonra ne durumda? Bu programın senin dil eğitimine ciddi bir katkısı oldu mu?

O.G:İngilizcem gitmeden önce dilbilgisi açısından gayet iyi durumdaydı ancak uzun zamandır İngilizce konuşmamış durumda olduğum için Wat programı günlük İngilizce konuşmalarım için çok yararlı oldu diyebilirim.

 

Soru 6: Gitmeden önce işin belli miydi? Orada ne iş yaptın? İşinden memnun kaldın mı?

O.G:İşim belliydi. Her şey önceden planlanmıştı. İşimden memnun kaldım. Aslında her türlü iş yapılabilir Wat programında. Müşteriye yönelik mağaza işleri (müşteri temsilciği tarzı) ya da çok daha yorucu olsa da daha iyi finansal getirisi olan restoran işleri iyi tercih olabilir. Ya da ikinci iş düşünülüyorsa kolay bir iş seçilip oraya gidince 2. iş arayışına girilebilir.

 

Soru 7: Günde kaç saat çalıştın? Mesai olarak çalışmak mümkün mü ya da ek olarak ikinci bir iş de çalıştın mı?

O.G:Günde ortalama olarak 6-8 saat arasında çalıştım. Ancak ilk zamanlarda bu konuda birtakım sorunlar yaşadım. Çok fazla çalışan olduğu için bana az saat düşüyordu. Ancak zamanla bu durum kendimi de ispatlamamla geç de olsa düzeldi. Mesai olarak bir işte çalışmanın mümkün olup olmadığı ne yazık ki oraya gitmeden anlaşılmayacak bir sorunsal. Benim işim parasal anlamda beni tatmin etmiyordu ama yine de ikinci bir iş tercih etmedim.

 

Soru 8: İş hayatında ne gibi zorluklarla karşılaştın? Bunları nasıl aştın? Öğrencilere tavsiyelerin var mı?

O.G:Birkaç kere geç gelip azar işitmem, ilk zamanlarda az mesai saati almam ve genel müdürümüzün zaman zaman sinir bozucu konuşmaları dışında hiçbir sorun yaşamadım. Genel olarak keyif verici bir işti. Ancak iyi para getirisi olan bir meslek isteniyorsa Build a Bear Workshop'ın iyi bir seçim olduğunu söyleyemeyeceğim. Yine de denemeye değer.

 

Soru 9: Amerika’da hangi eyalete ve şehre gittin? Gittiğin şehirde sosyal hayat, farklı kültürlere bakış, güvenlik, ulaşım, beslenme, konaklama vs nasıldı? Kısacası memnun kaldın mı? Yaşadığınız ilginç anekdotları anlatabilir misin?

O.G:South Carolina'nın Myrtle Beach şehrindeydim. Gittiğim yer tam bir tatil mekânı olduğu için belirgin bir kültür izlenimi edinmedim. İnsanların 1–2 hafta gelip tatil yapıp geri gittiği bir şehirdi. Ulaşım gerçekten çok zayıftı. Ancak bildiğim kadarıyla Amerika'nın çoğu şehrinde toplu ulaşım sistemi çok zayıf. Bu durum da herkesin arabasının olmasından kaynaklanıyormuş. Gittiğim yer aslında zaman zaman eğlenceli olması dışında pek görkemli bir yer değildi. Hatta şehir olarak baz aldığımda Myrtle Beach şehrini pek sevmediğimi söyleyebilirim. Daha çok kısa süreliğine gelinip para harcanıp gidilecek bir yer. Fakat neyse ki benim orada çok fazla ve samimi dostluklar edinmem bu durumu yeteri kadar dengeledi. Biraz şanslıydım diyebilirim.   

 

Soru 10: Amerika gerçekten filmlerdeki gibi büyüleyici bir ülkemi yoksa belli bir süre sonra çok sıradanlaşıyor mu?

O.G:Belli bir süre sonra “aynı”laşıyor aslında. Her yer gözünüze aynı gelmeye başlıyor. Bunun getirdiği belirgin bir sıradanlaşma hissediyorsunuz. Çünkü Amerika'nın neresine giderseniz gidin her yerde aynı restoranlar, aynı şirket reklamları ve hatta aynı şehir planlaması var. Gittiğim yerler arasında ise New York (özellikle Manhattan semti) gerçekten filmlerdeki gibi büyüleyici ama zaten her üç Hollywood filminin biri Manhattan'da çekiliyor. =) 

 

Soru 11: İş dışı zamanlarda neler yaptın? Hangi şehirlere gittiniz? Ulaşımınızı nasıl sağladınız? Gezmek için çok büyük paralar ayırmak gerekiyor mu?

O.G:İş dışı zamanlarda genellikle arkadaşlarla zamanımı geçirdim. Myrtle Beach dışında yine South Carolina'da olan Charleston (oldukça güzel bir şehir) ve Columbia'yı gezme fırsatım oldu. Charleston'a birkaç arkadaşımla araba kiralayarak gittim. Columbia'ya ise Amerika'lı bir arkadaşımın arabasıyla bir arkadaşımızı yolcu etmek için gittim. Bunun dışında arkadaşlarımla Myrtle Beach dışında çeşitli küçük yerleri gezme fırsatım oldu. Son olarak ise uçakla New York'a gittim. 1 hafta doya doya gezdim, iyi vakit geçirdim. İyi bir arkadaşım orada okuduğu için çok şanslıydım, beni konaklama masraflarından kurtardı. Yoksa seyahat için özellikle konaklama konusunda bir miktar para gerekiyor.

 

Soru 12: Konaklamanızı kim ayarladı? Nerede kaldınız? Ne kadar para ödediniz?

O.G:Wat programında genel olarak konaklamayı işverenler ayarlasa da benim seçtiğim işte konaklamam işverenden bağımsız olduğu için konaklamayı ben ayarladım. Tabi Myrtle Beach'e gitmeden önce İdealsas’ın çalıştığı sponsor firma olan CHI'ın mail aracılığı ile birkaç motel vb. önerisi vardı.

 

Soru 13: Yaşam masrafı olarak yani cep harçlığı olarak aylık ne kadar bir bütçe gerekiyor?

O.G:Bu sorunun cevabı aslında kişiden kişiye değişebilir. Ancak gitmeden önce 800 ile 1500 dolar arasında cep harçlığı almanın yararı var.

 

Soru 14: Gitmeden önce ne kadar bir bütçeniz vardı? Orada ne kadar kazanabildiniz? Gitmek için harcadığınız parayı kazanabilmek mümkün mü?

O.G:Gitmeden önce yanlış hatırlamıyorsam 1000 ile 1500 dolar arasında bütçem vardı. Orada ise haftada yaklaşık olarak 200-250 dolar arasında kazanıyordum. Elbette zaman zaman dışarıda yemem ve bolca alışveriş yapmamdan dolayı kazancım oldukça yetersiz kaldı. Aileme bir miktar masrafım oldu. Fakat isteseydim biraz daha fazla yorulup kazancımı işimi değiştirerek ya da ikinci bir işte çalışarak rahatça artırabilirdim.

 

Soru 15: Program sonunda size sunulan gezi ve seyahat hakkını kullandınız mı? Program sonu gezisini yeni katılımcılara tavsiye eder misin? Bu gezi çok maliyetli oldu mu? Hangi eyaletleri gördünüz?

O.G:Program sonunda daha önceki sorularda da belirttiğim gibi New york'a gittim. Program sonu gezisini kesinlikle tavsiye ederim. Bu gezide başka bir eyalete gidiyorsunuz, konaklama masraflarınız oluyor. Elbette daha önceki zamanlarınıza göre daha masraflı günler geçiriyorsunuz ancak bu gezi harcamalarınıza fazlasıyla değiyor. Daha az maliyetli olması açısından örneğin New York'a gitmek isteniyorsa dönüş uçak bileti New York'tan alınabilir.

 

Oğuzhan GÖZEK

Sabancı Üniversitesi, Mekatronik

2008 Yılında Work And Travel Programına katıldı

ABD, South Caroline Eyaleti'nde çalıştı

TÜM WORK AND TRAVEL REFERANSLARIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Öğrencilerimiz Anlatıyor

Öğrencilerimizin Yurt Dışı Deneyimlerini Kendi Ağızlarından Dinleyin

İdealsas Farkı ile Yurtdışında Eğitim

Bizi Tercih Eden Öğrencilerimize Sunduğumuz Garantiler

Ücretsiz Danışmanlık

Ek bir ücret ödemenize gerek kalmadan tüm başvuru, kayıt, konaklama yerleştirme ve vize işlemlerinizi sizin yerinize biz yapıyoruz!

En İyi Fiyat ve Avantajlar

Çalıştığımız okulların resmi ücretleri üzerinden bize özel verdikleri tüm özel indirim ve fırsatları size sunuyoruz!

Güvenirlik ve Hız

Okullarımızın tamamı yetkili kurumlar tarafından onaylı ve garantili olup her birinin resmi acentesi olduğumuzdan tüm işlemlerinizi 48 saat içinde tamamlıyoruz!

7/24 Destek

Gerek gitmeden önce gerekse gittikten sonra size Türkçe olarak kesintisiz destek ve yardımda bulunuyoruz!

17 Yıllık Deneyim

2002'den bu yana Yurtdışında Eğitim ve Work&Travel da Türkiye'nin en çok tercih edilen, güvenilir acentesiyiz!

17.468 Öğrenci

%100 memnuniyet garantisi ise her yıl binlerce öğrenciyi yurt dışına gönderiyor ve eğitimlerini sağlıyoruz!

Duyuru & Fırsatlar

Yurt Dışında Eğitim Hakkında Bulabileceğiniz Herşey

Her Zaman Size Uygun Bir Seçeneğimiz Var

Yurtdışı için İlk Adımını At!

Aradığınız Eğitim ve Programı Bulamadınız mı? Merak Ettiğiniz Daha Çok Detay mı Var? Alanında Uzman Danışmanlarımız Sizi Arayıp Tüm Sorularınıza Cevap Vermek için Bekliyorlar!

Biz Sizi Arayalım

Captcha

Göndere tıklayarak sizinle iletişime geçmemize izin vererek Gizlilik ve Çerez Politikalarımızı kabul etmiş sayılırsınız.

oguzcan-gozek_63392d4e-5803-402d-a4a0-a305895af83c.jpg