Amerika'da İkinci Hatta Üçüncü İşi Bulmak Hiç de Zor Değil


amerika'da ikinci hatta üçüncü işi bulmak hiç de zor değil

Emel Ayaz

Work&Travel programıyla ilk tanışmanız nasıl oldu?

WAT programıyla tanışmam okulda gördüğüm afislerle oldu. Basta hiç bir fikrim yoktu bu program hakkında daha sonra kendimce biraz araştırma yaptım ve benim için uygun bir program olduğuna karar verdim.

 

İdealsas’ın bu programı tanıtmakta sana ne gibi faydaları dokundu? Gitmeden önce sana anlatılanlarla gittikten sonra gördüklerin ve yaşadıkların arasında bir fark var mıydı?

İdealsas ile ilk tanıştığımda aslında bilmediğim bir çok ayrıntı olduğunu öğrendim. Hiçbir soruya gerek kalmayacak şekilde eksiksiz bir tanıtım yaptılar bana. Benim seçtiğim is ilk defa WAT programıyla öğrenci alan bir iş olduğu için aslında gitmeden önce iş hakkında pek bilgisi yoktu kimsenin yanı ben ilk olarak gidip yasayarak öğrenmiş oldum.

 

Neden İdealsasİdealsas Work&Travel programı adına sana, diğer şirketlerde olmayan ne sundu?

İdealsas’ta ki samimi ortam her şeyden önce endişelerimi en aza indirmemi sağladı bundan dolayı seçimimi İdealsas yönünde kullandım.

 

Bir sürü Yurtdışı Eğitim firmasının arasından İdealsas’ı seçtin. İdealsas sana Amerika’ya giderken ve gittikten sonra ihtiyacın olduğunda destek oldu mu?

Her zaman destek oldu, ne zaman aklıma bir soru takılsa hepsine bıkmadan cevapladılar.

 

Amerika’nın hangi şehrine gitmeyi tercih ettin? Hangi işi seçtin, neden?

Amerika’da Maryland eyaletinde Salisbury şehrine bağlı Hurlock’a gittim. Gıda üretimi yapan bir firmada çalışmayı tercih ettim çünkü aynı zamanda eğitimimle ilgili güzel bir tecrübe yasayabilmeyi amaçladım

 

Vize aşamasında İdealsas sana danışmanlık hizmeti verdi. Bu hizmetin sana ne gibi faydaları oldu?

Vize alma konusunda bütün evraklarımı İdealsas hazırladı ve bana gereken tüm bilgileri anlattı, vizemi aldığım gün hiçbir zorluk çekmeden kolayca vizemi aldım.

 

Amerika’ya gittiğinde havaalanında seni karşıladılar mı? Kalacağın yere nasıl gittin?

Evet, Amerika’ya gittiğimde beni işyerimden değil kendi tanıdığım bir yakınım karşıladı. Hafta sonu olduğu için onunla birlikte pazartesine kadar kaldım, pazartesi günü otobüs ile New York’tan Salisbury’e geçtim orda işverenim karşıladı ve beni kalacağım yere götürdü.

 

Amerika’ya ilk ayak bastığında neler hissettin?

Uzun bir uçuştan sonra birazda yalnız olmanın etkisiyle havaalanından çıkana kadar gergindim daha sonra yeni bir yeri keşfetmenin heyecanıyla gerginlik kalmadı, halimden gayet memnundum.

 

İş yerin nasıldı? Çalışma ortamından ve yaptığın işten memnun kaldın mı?

İşyerimden çok memnun kaldım, gerek işveren gerek çalışanlar olsun gayet iyi davrandılar. Yaptığım iş konusunda da çok şanslı olduğumu düşünüyorum.

 

Çalışma hayatına başladıktan sonra yaşadığın ülkeye ve yeni ortamına uyum sağlamakta sıkıntı yaşadın mı? Yaşadınsa bunları nasıl aşmayı başardın?

Tabi ki yasamakta olduğun ülkede yeni bir kültürün getirdiklerini hemen kabul etmek kolay bir durum değil ama zamanla alıştım. Diğer ülkelerden gelen arkadaşlarımla tanışıp kaynaşmak zorlukları daha kolay anlatmamı sağladı, onlarla kültür alışverişinde bulunmak oldukça eğlenceliydi.

 

İş yerinde senden başka Türk öğrenciler var mıydı? Program süresince arkadaşlarını Türk öğrencilerden mi yoksa diğer ülke öğrencilerinden mi seçtin?

Türkiye’den gelen benle birlikte toplam 6 öğrenciydik. Arkadaşlarımı seçerken hiçbir ayrım yapmadım hem diğer Türklerle çok iyi arkadaş hem de diğer ülkelerden çok güzel arkadaşlara sahip oldum.

 

Sence programa Türk arkadaşlarla beraber katılmak ve aynı iş yerinde çalışmak avantaj mı dezavantaj mı? Neden?

Aslında bu duruma göre değişir bence, şöyle ki; İngilizceyi geliştirme açısından dezavantaj olsa da bu da çalıştığınız yere bağlı. Benim çalıştığım yerde herkes farklı kısımlarda çalıştığı için aramızda konumsa gibi bir durum olmadı ancak isten sonra bir arada olduğumuz için kendi aramızda Türkçe konuşuyorduk ama eğer ki diğer ülkeden arkadaşlarla berabersek ortak dil İngilizce konuşuluyordu. Türklerle beraber olmanın avantajı ise ülkenden bu kadar uzak yabancı bir yerde kendi milletinden birileriyle birbirine destek ve dayanışma içinde olmak zorluklara karşı tutumunuzu güçlendiriyor.

 

Çalışma saatlerin nasıldı? Fazla mesai yaptın mı?

Normalde günde 8 saat haftada 5 gün çalışıyorduk fakat zaman zaman hafta içi iş bitmediği zamanlarda 8 saatten fazla zaman zamansa hafta sonu fazla mesai yaptığım zamanlar oldu.

 

İstediğin ya da beklediğin kadar kazanabildin mi?

Kesinlikle beklediğim kadar kazandım.

 

Birikim yapabildin mi? Yoksa Türkiye’ye eli boş mu döndün?

Dönmeden önce tüm WAT öğrencilerinin yaptığı gibi biraz alışveriş yapmama rağmen elimde ufak da olsa bir miktar para ile döndüm.

 

Daha fazla para kazanmak istiyorum diyenler için ikinci hatta üçüncü bir iş bulmak zor mu?

İkinci hatta üçüncü işi bulmak hiç de zor değil. Amerika bu konuda bol seçeneği olan bir ülke.

 

Amerika’ya gittiğin zaman kalacağın yer konusunda bir zorluk yaşadın mı? Yoksa belirtildiği gibi her şey hazır mıydı?

Kalacağım şehre vardığımda her şey hazırdı.

 

Kaldığın yerle çalıştığın yer arasındaki mesafe ne kadardı?

Çalıştığım yer ile kaldığım yer arası araba ile yarım saat mesafedeydi.

 

Ulaşım konusunda herhangi bir zorluk yaşadın mı? Hangi ulaşım aracını kullandın?

Ulaşımımızı çalıştığım firmanın sağladığı servis ile gerçekleştirdik.

 

İş dışında gezip dolaşma fırsatın oldu mu? Nereleri gezdin? Bu programa katılacak olan öğrencilere nereleri gezmelerini önerirsin?

Düzenli çalışma saatlerim olduğundan gezmek için bol vaktim olsa da benim ikinci isim olduğundan hafta sonları da çalıştım dolayısıyla bos zaman buldukça gezmeye çalıştım. New York, Pennsylvania ve kaldığım eyalet(Delaware)’in sahildeki kasabalarını gezdim. Programa katılacak arkadaşlara kesinlikle New York’u görmelerini tavsiye öneririm.

 

Amerika’da yaşayan insanlar hakkındaki görüşlerin nelerdir?  Size yaklaşımları nasıldı? Samimi ve sıcak mı? Yoksa soğuk ve önyargılı mı?

Özellikle çalıştığım yerdeki insanlar gayet sıcak davrandılar, kaldığımız yerdeki komsularımızla da iyi anlaştık.

 

Amerika’nın yemeklerinin çok kalorili olduğu söylenir. Yiyecek konusunda bir sıkıntı yaşadınız mı? Daha çok nerelerde yemek yedin?

Yemeklerin kalorili olduğuna tamamen katılıyorum. Gidip de dikkat edilmezse birkaç kilo alınıp gelmek muhtemel bir durum. Genelde Türkiye’den bildiğim yerlerde yemek yedim ama Amerika birçok ülkeden gelen insanlardan oluştuğu için zaman zaman farklı kültürlerin yemeklerini de tattım.

 

Yeni bir ülkede yaşamaya başlayan insan gittiği ülke ile kendi ülkesi arasında çeşitli karşılaştırmalar yapar.  Sence Amerika’da olup da keşke Türkiye’de de olabilseydi dediğin yönler oldu mu? Yâda tam tersine Türkiye’nin ve Türklerin sahip olup da Amerika’da olmayan eksiklikler tespit ettin mi?

Amerika hemen hemen her alanda çok düzenli bir ülke olduğu için gittiğim ilk günden itibaren bunu fark etmemek mümkün değil ve orda bulunduğum süre içerisinde hep keşke bizde bu kadar düzenli olabilsek diye düşündüm. Fakat bizde olup onlarda olmayan şey ise yemek kültürüydü sürekli hazır yemeğe yöneldikleri için Türkiye’deki ev yemeklerini anmamak elde değil bence kesinlikle böyle bir kültüre sahip olmaları gerekirdi.

 

Bundan sonra Amerika denince aklına ilk gelen ne olacak? Seni en çok etkileyen yönü nedir Amerika’nın?

Amerika denince geçirdiğim güzel yaz aklıma gelecek, beni en çok etkileyen yani ise insanların çalışma konusundaki düzen ve azimleri oldu.

 

Amerika’ya gitmeden önceki dünyaya bakış açınla şu anki bakış açın arasında bir değişiklik oldu mu?

Döndükten sonra çok daha geniş bir pencereden dünyaya baktığımı fark ettim çünkü gerek edindiğim tecrübe gerekse yaşadığım ülke başlı başına bir pencere olduğu için gidecek olan herkese çok şey katacağından eminim.

 

Work and Travel programına keşke katılmasaydım dediğin seni hayal kırıklığına uğratacak durumlar oldu mu?

Hiç böyle bir durumla karsılaşmadım aksine gitmeden önceki tereddütlerimin hepsi olumlu yönde değişti ve iyi ki böyle bir programa katılmışım dedim.

 

Work and Travel programının sana en cazip gelen ve sana en fazla katkısının olduğunu düşündüğün yönü nedir?

Bu soruya biraz özel olarak cevap vermek istiyorum. Benim çalıştığım yeri, almakta olduğum eğitime uygun olarak seçmiş olmam ve gerçektende bu konuda yanılmamam beni çok mutlu etti ve çalıştığım bölümde yine gayet isime yarayacak tecrübeler edinmemi sağladı.

 

Work&Travel’ın İngilizceni geliştireceği söylendi. Doğru mu? Gerçekten de artık daha mı iyi konuşabiliyorsun?

Bulunduğunuz ülkenin dili İngilizce olduğu ve yaşamınızı orda sürdürebilmek için mutlaka İngilizce konuşmak zorunda oluyorsunuz bu da ister istemez siz farkında olmasanız da İngilizcenizin gelişmesini sağlıyor ama bunu ancak geri döndüğünüzde daha iyi anlıyorsunuz.

 

İngilizcesini geliştirmek isteyenlere Work&Travel’ı önerir misin?

İngilizceyi geliştirmenin en eğlenceli yollarından biri diye düşünüyorum.

 

Amerika’da yaşamış biri olarak yeni katılımcılara tavsiyelerin ya da uyarıların var mı?

İngilizce konusunda kimsenin benim İngilizcem yeterli değil konuşamam, konuşsam da karşımdaki beni anlayamaz gibi bir endişesi olmasın çünkü öyle ya da böyle karşıdaki insan sizi anlıyor, işveren ise zaten ne amaçla oraya gittiğinizi bildiğinden aksine onlar bu konuda size yardımcı olma eğiliminde oluyorlar.

 

Son olarak Amerika’da yaşadığın ve unutamadığın bir anını bizimle paylaşır mısın?

Ben Amerika’nın büyük şehirlerinden birinde kalmadım hatta küçük, oranın tabiriyle “country” dediğimiz tarza bir kasabasında kaldım. Buna rağmen ilk günlerde Romanyalı arkadaşlar için ikinci bir is bakmak için girdiğimiz bir restoranın Türklere ait olduğunu öğrenince oldukça şaşırmıştım. Burada da Türklerle karşılaştım diye düşünmüştüm…

 

Emel AYAZ

Sakarya Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

2007 Yılında Work And Travel Programına katıldı

ABD, Maryland Eyaleti'nde çalıştı

TÜM WORK AND TRAVEL REFERANSLARIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Öğrencilerimiz Anlatıyor

Öğrencilerimizin Yurt Dışı Deneyimlerini Kendi Ağızlarından Dinleyin

İdealsas Farkı ile Yurtdışında Eğitim

Bizi Tercih Eden Öğrencilerimize Sunduğumuz Garantiler

Ücretsiz Danışmanlık

Ek bir ücret ödemenize gerek kalmadan tüm başvuru, kayıt, konaklama yerleştirme ve vize işlemlerinizi sizin yerinize biz yapıyoruz!

En İyi Fiyat ve Avantajlar

Çalıştığımız okulların resmi ücretleri üzerinden bize özel verdikleri tüm özel indirim ve fırsatları size sunuyoruz!

Güvenirlik ve Hız

Okullarımızın tamamı yetkili kurumlar tarafından onaylı ve garantili olup her birinin resmi acentesi olduğumuzdan tüm işlemlerinizi 48 saat içinde tamamlıyoruz!

7/24 Destek

Gerek gitmeden önce gerekse gittikten sonra size Türkçe olarak kesintisiz destek ve yardımda bulunuyoruz!

17 Yıllık Deneyim

2002'den bu yana Yurtdışında Eğitim ve Work&Travel da Türkiye'nin en çok tercih edilen, güvenilir acentesiyiz!

17.468 Öğrenci

%100 memnuniyet garantisi ise her yıl binlerce öğrenciyi yurt dışına gönderiyor ve eğitimlerini sağlıyoruz!

Duyuru & Fırsatlar

Yurt Dışında Eğitim Hakkında Bulabileceğiniz Herşey

Her Zaman Size Uygun Bir Seçeneğimiz Var

Yurtdışı için İlk Adımını At!

Aradığınız Eğitim ve Programı Bulamadınız mı? Merak Ettiğiniz Daha Çok Detay mı Var? Alanında Uzman Danışmanlarımız Sizi Arayıp Tüm Sorularınıza Cevap Vermek için Bekliyorlar!

Biz Sizi Arayalım

Captcha

Göndere tıklayarak sizinle iletişime geçmemize izin vererek Gizlilik ve Çerez Politikalarımızı kabul etmiş sayılırsınız.

emel-ayaz_f0975afb-cb91-405f-9481-0cd6996213bf.jpg